Choklad- och ingefärspaj
Choklad- och ingefärspaj
Syltad ingefära är sött och gott och säljs på glasburkar. I denna paj används både de syltade ingefärsbitarna samt själva sirapen som ingefäran ligger i.Det här behövs till ca 10 bitar:
Pajbotten:
100 g smör
1 dl strösocker
1 tsk mald ingefära
3 dl vetemjöl (180 g)
2 äggulor
en pajform med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter)
Chokladfyllning:
250 g mörk choklad (Marabou)
2 msk ingefärssirap (från burken med syltad ingefära)
75 g smör
1 dl vispgrädde
ca 1/2 dl finhackad syltad ingefära
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°. Blanda smör, socker, ingefära och mjöl i
matberedare eller mixer och kör till en smulig massa. Blanda ner
äggulorna och kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i botten
och upp på kanterna i en pajform. Grädda pajskalet mitt i ugnen
ca 15 min. Låt det kallna.
2. Bryt chokladen i bitar och lägg dem i en tjockbottnad kastrull
tillsammans med ingefärssirap och smör. Låt det smälta på låg
värme eller i ett vattenbad. Rör om då och då. När allt är smält,
blanda ner grädden lite i taget. Häll blandningen i det gräddade
avsvalnade pajskalet. Strö på finhackad syltad ingefära.
3. Låt pajen stelna, helst i kyl men den ska inte vara för kall när den
serveras. Den är godast rumstempererad