Indisk gryta
Lammgryta på indiskt vis
Det här behövs till 10-12 pers:
1 1/2 kilo putsad, benfri lammbog
Marinad:
4 dl avrunnen yoghurt av 8 dl naturell yoghurt
10 vitlöksklyftor
1- 1 1/2 msk riven färsk ingefära
3-5 gröna chilifrukter, spansk peppar
1 1/2 msk garam masala
Gryta:
6 stora tomater
6-8 gula lökar, ca 1 kilo
3 lagerblad
1 dl majsolja
1 dl tomatpuré
1 1/2-2 msk salt
5 dl vatten
500 g hel bladspenat, fryst tinad eller färsk
50 g smör
Gör så här:
1. Låt yoghurten rinna av i kaffefilter i ett durkslag eller sil i minst
1 timme.
2. Blanda den avrunna yoghurten med pressade vitlöksklyftor, riven
ingefära, finhackade chilifrukter utan kärnor och mellanväggar och
garam masala.
3. Skär köttet i grytbitar och blanda med marinaden. Låt stå minst
1 timme, helst längre.
4. Skålla tomaterna i kokande vatten och dra av skinnet.
5. Hacka lökarna och bryn i majsolja på medelstark värme i en stor
gryta tillsammans med lagerbladen tills löken är mjuk.
6. Tillsätt köttet med sin marinad och sjud under omrörning tills
yoghurten kokat in, ca 5 min.
7. Klyfta tomaterna, ta bort stjälkfästena och lägg i dem tillsammans
med tomatpuré, salt och vatten (jag hade inte i nåt vatten sist). Låt grytan sjuda ca 45 min tills
köttet känns mört. Rör om då och då.
8. Krama ur den tinade spenaten ordentligt och hacka den eller den
färska spenaten grovt.
9. Strax före serveringen tillsätts spenaten och grytan får koka upp.
Klicka i smöret, rör om och servera (sket i smöret också).
...och den går att frysa in i portionsförpackningar?
ja men det var en vis tant som sa att man skulle isf inte tillsätta spenaten förrän man ska äta grytan. nåt om nitrit å nitrat å sånt. så man kan helt enkelt göra grytan utan spenat och sen pluppa i en pellet eller två när man värmer på det till lunchis.
Ja, jag hade samma tanke, varför vet jag inte. Men det är nåt med spenaten som gör att den är inte bra att frysa.
Sen kan jag meddela att den starkaste älgjägare som tittade misstänksamt på lammet tog om två gånger. Lägg till det att han ger ett intryck av att vara liiiite kräsen med mat.