Apelsinsufflé
Apelsinsufflé med choklad
Lätt och luftig med en överraskning i mitten. Passar efter middagen när man vill ha en lätt dessert som inte är alltför mäktig. Suffléerna kan stå helt klara i frysen och bara gräddas inför serveringen. Om äggen är riktigt stora räcker det med två stycken.
Det här behövs till 4-5 pers:
1-2 apelsiner
1 msk maizena majsstärkelse
1 äggula
1/2 + 1/2 dl strösocker
3 äggvitor, ca 90 g
4-5 rutor mörk choklad (ca 20 g)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°. Smörj och sockra 4-5 st, ca 1 dl, suffléformar.
2. Tvätta och riv skalet av 1 apelsin. Pressa 1 dl saft.
3. Vispa ut majsstärkelsen i apelsinsaften i en tjockbottnad kastrull,
blanda ned äggulan och 1/2 dl strösocker. Sjud till en tjock kräm
under ständig vispning på svag värme. Låt krämen kallna i
vattenbad.
4. Vispa upp vitorna till skum. Tillsätt resten av sockret (1/2 dl) lite i
taget och fortsätt vispa till en smidig maräng.
5. Blanda ned en tredjedel av äggvitan väl i krämen och vänd sedan
ned resten. Fördela lite av smeten i formarna. Lägg på choklad-
biten och sedan resten av smeten. Stryk formarna släta och dra
med tummen runt kanten så att inte rester av sufflésmet hindrar
suffléerna att lyfta sig.
6. Grädda på nedersta falsen ca 12 min. Pudra med florsocker och
servera genast. Du kan också ställa in de fyllda suffléformarna i
frysen och sedan grädda dem direkt från frysen. Det tar några
minuter längre.
OJ vad du har pysslat på! Allt jag behöver göra är grädda. Det tycker jag är ett lagom komplicerat recept! :)
Beema två tillsammans med evigheten, tack!