Veckans...

Det blev inte så mkt skrivet förra veckan. Mest beroende på att Heddisen har varit ett litet ynk som snörvlat runt i lägenheten och behövt extra mycket uppmärksamhet. Till på köpet har Igge jobbat några dagar så att tiden har helt enkelt inte räckt till. Ja, å så har jag haft undervisning varje dag. Tänkte iaf dela med mig av lite saker som hänt under den här veckan som kompensation för min uteblivna vishetsspridning.

Veckans irritationsmoment:
Konstig kursare som inte förstår att rätta sig i ledet utan istället tar upp värdefull undervisningstid med frågor och åsikter som är irrelevanta.

Veckans mat:
Igge hade med sig grekiska färsbiffar i tomatsås från jobbet. NAMNAM!

Veckans kaka:
Lite favorit i repris men
dumlegrottan är ohotad etta på kakornas floskeltopp. Eller hette den dajmgrotta?

Veckans aha:
Att man kan forska om allt och dessutom få skiten publicerad i välrenomerade tidskrifter. Chili och mint påverkar hur vi uppfattar temperaturen på livsmedel (nähä?). Se själv om du inte tror mig!

Veckans idiom:
Don't shoot the gun! Sagt av min lärare. Fast hon menade nog "don't jump the gun". Inte lätt det där...

Veckans tjoho:
Har ett mkt intressant spår inför U. Hoppas bara det går vägen!

Apelsinsufflé

Till Londa som fyller år idag och har ett speciellt förhållande till apelsiner tack vare undertecknad....

Apelsinsufflé med choklad

Lätt och luftig med en överraskning i mitten. Passar efter middagen när man vill ha en lätt dessert som inte är alltför mäktig. Suffléerna kan stå helt klara i frysen och bara gräddas inför serveringen. Om äggen är riktigt stora räcker det med två stycken.


Det här behövs till 4-5 pers:

1-2 apelsiner
1 msk maizena majsstärkelse
1 äggula
1/2 + 1/2 dl strösocker
3 äggvitor, ca 90 g
4-5 rutor mörk choklad (ca 20 g)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°. Smörj och sockra 4-5 st, ca 1 dl, suffléformar.
2. Tvätta och riv skalet av 1 apelsin. Pressa 1 dl saft.
3. Vispa ut majsstärkelsen i apelsinsaften i en tjockbottnad kastrull,
    blanda ned äggulan och 1/2 dl strösocker. Sjud till en tjock kräm
    under ständig vispning på svag värme. Låt krämen kallna i
    vattenbad.
4. Vispa upp vitorna till skum. Tillsätt resten av sockret (1/2 dl) lite i
    taget och fortsätt vispa till en smidig maräng.
5. Blanda ned en tredjedel av äggvitan väl i krämen och vänd sedan
    ned resten. Fördela lite av smeten i formarna. Lägg på choklad-
    biten och sedan resten av smeten. Stryk formarna släta och dra
    med tummen runt kanten så att inte rester av sufflésmet hindrar
    suffléerna att lyfta sig.
6. Grädda på nedersta falsen ca 12 min. Pudra med florsocker och
    servera genast. Du kan också ställa in de fyllda suffléformarna i
    frysen och sedan grädda dem direkt från frysen. Det tar några
    minuter längre.


Matlåderejset

Jahaja. Mycket kan man säga om min utbildning och institution men en av de grejer som är speciella med IHV är matlåderejset vid lunchtid.

Vårt lilla ställe är så litet att det inte finns något företag som ens är intresserade av att sätta dit en kaffeautomat. Så istället för cafeteria och godisautomater så har vi ett uppehållsrum. Lunchrum kanske är ett bättre ord. I detta rum (som givetvis ligger i källaren) finns det några bord med härlig vaxduk, en soffa för de coola, ett kylskåp, en vattenkokare, en kaffebryggare och SEX mikrovågsugnar. Alla har med sig matlåda. På kylskåpet sitter det dessutom en rulle frystejp och en penna så att alla ska kunna märka sin mat. Det finns också ett skåp där folk lagrar saker såsom tepåsar, kaffepulver och knäckebröd.

För det mesta är det lugnt och stilla där nere i bunkern men sådär fem i tolv börjar rejset. Folket väller ner för trappen och börjar packa upp sina lådor. Först står man snällt i kö och väntar på att få värma sin låda. Sedan tas det fram salladslådor (varje god kostekonom/dietist vet att man måste ha en salladslåda också), smörgåsar och frukter. När man sen då äntligen fått värma sin mat så ska alla kritiskt granska innehållet i varandras lådor och gärna utbyta recept på råkostsallad och/eller vegetariska biffar. Har man korv och makisar i sin låda är man med andra ord en lohoser. Kan möjligtvis kompenseras en aaaaning om korvjäveln är nyckehålsmärkt och makaronerna av fullkornstyp.

Till vårt försvar måste jag dock erkänna att det mest är de nya som rejsar. Vi som har varit med ett tag är kanske inte så pretentiösa längre. En gång när jag var rätt ny så åt jag en Snickers efter lunchen (om jag inte minns fel så var det faktiskt korv och makisar den dan). Fast det är en annan historia...

Meny vecka 3

Måndag
Chili con carne och ris (eller bröd). Sallad med majs.
Janssons frestelse. Rivna morötter.

Tisdag
Viltsoppa med bröd.
Citronlax med örtsås och kokt potatis. Veckosallad.

Onsdag
Köttfärssås och spagetti. Veckosallad.
Sweetchilikyckling med cous cous och grönsaker.

Torsdag
Fisksoppa med bröd
Moussaka med greksallad.

Fredag
Kycklingwok med ris
Tacos.

Lördag
Lasagne

Söndag
Kokt torsk med äggsås, potatis och gröna ärtor.

Mjölk ger starka ben

Igår frågade en tjej i min mammagrupp hur det egentligen var det här med mjölk. Ska man dricka det eller inte? På temat Anna Skipper...

Ja, mjölkprodukter är nyttiga. De innehåller förvisso mättat fett men i väldigt små mängder. Det som är grejen med mjölk och yoghurt och alla de andra grejerna är att de innehåller stora mängder kalcium. Det behövs för att bygga upp skelettet. Speciellt kvinnor har svårt att få i sig tillräckliga mängder kalcium om de inte äter mjölkprodukter. En halvliter om dagen är lagom. Det vill säga. Äter du mjölk till gröten eller fil till frukost så är du halvvägs. Och ett litet glas mjölk till kvällsmackan eller lite yoghurt till mellis är inte så tokigt det heller. Välj gärna lättprodukter så slipper du det där mättade fettet också.

Italiensk gryta

500 g grytbitar
2 gula lökar
1 brk krossade tomater
1 flaska porter
1 pkt kryddkorv
1 brk stora vita bönor
2 lagerblad
1 paprika
salt
peppar

Klyfta löken. Bryn den och köttet i en stekgryta. Häll på tomatkross och öl. Tillsätt lagerblad och några pepparkorn. Låt det koka i minst en timme tills köttet känns mört. Lägg sedan i korv och paprika och låt koka några minuter till. Bönorna tillsätts på slutet och ska bara bli varma. Salta och peppra om det behövs. Servera med potatis och gärna oliver för den som gillar det. 

Thaikyckling

500 g kyckling (gärna lårfilé, det är godast)
1 msk olja
1 - 3 msk currypasta
1 brk kokosmjölk
1 påse wokgrönsaker
1 lime
(cashewnötter)
salt
peppar

Skär kycklingen i mindre bitar. Värm upp en stor stekpanna eller wok. Häll i olja och currypasta och rör runt så att curryn smälter ut i oljan. Tillsätt kycklingen och stek den några minuter tills den är nästan färdig. Lägg över i tallrik. Fräs wokgrönsakerna enligt instruktion på påsen. Diska inte pannan mellan. När grönsakerna är klara så läggs kycklingen tillbaka i pannan. Tillsätt sedan kokosmjölken och låt koka in i några minuter. Pressa i limen strax före servering och smaka av med salt och peppar. Cashewnötter är gott till men ta inte för mycket av det goda!

Fänkålslax

2 bitar lax
1 fänkålsstånd
1 ask cocktailtomater
olivolja
peppar
salt

Dela fänkålen på mitten och skär bort stocken (den tjocka delen i mitten). Skiva fänkålen ganska tunt och blanda med lite olja. Lägg den sedan i botten på en ugnsform. Lägg laxbitarna ovanpå och sprid ut tomaterna runt omkring laxen. Baka i ugn tills laxen är färdig (ca. 20 min). Servera med potatis eller cous cous. Lyxvariant av denna rätt får man om man strör fetaost ovanpå laxen och sedan toppar med solrosfrön.

Lins och morotssoppa

1 gul lök
1 tsk olja
2 morötter
1 dl röda linser
½ dl matvete
5 - 7,5 dl vatten
1 buljongtärning

Skala och skiva morötterna i tjocka slantar. Hacka löken och fräs den i botten av en kastrull. Tillsätt morötter, linser, matvete, vatten och buljongtärning. Låt koka tills matvetet (tar längst tid) är färdigt. Linserna blir lite soggiga och reder liksom av soppan. Jag gillar det så. Vill man ha hela linser och krispiga morötter så får man låta vetet koka lite innan man tillsätter resten. Soppan kan varieras med en burk krossade tomater istället för morötterna, minska då på vattnet. Man kan också byta ut matvetet mot potatis om man är en fegis :-)

Utvärdering vecka 1

Jahaja. En vecka senare är det väl dags för lite utvärdering. Passar oss i enkätgenerationen.

Det är så här. Jag behövde nog en veckas startsträcka för att egentligen kunna definera DNSL och dess mål. Så jag får väl börja där. Med målen alltså.

Mål nummer ett med DNSL är att få struktur på familjelivet. Det har hitintills varit nästan omöjligt eftersom Igge har jobbat konstiga tider. Nu funkar det än så länge bättre och vi kan äta middag tillsammans alla tre de flesta dagarna i månaden. Det är ett enormt steg framåt!

För att uppnå mål nummer ett måste man planera. Därför gjordes den preliminära treveckorsmenyn så att vi kan veckohandla och fylla frysen i förväg. Vet man dan innan vad man ska äta till middag slipper man den där panikpizzan när ingen har inspiration eller ork att fixa finmat.

Mål nummer två med DNSL är att vi ska äta bättre. Det har blivit lite hoven droven här hemma och jag vill att Hedda ska få bra matvanor med sig hemifrån. Jag vill att hon ska lära sig uppskatta mat och gilla grönsaker och frukt. Att äta bättre innebär inte att man aldrig får fika utan bara äta frukt. Allt handlar om måtta. Att äta tre huvudmål per dag enligt
tallriksmodellen är min paroll. Då kan man lägga in en liten kaka till kaffet ibland om man känner för det.

För att uppnå mål nummer två måste man planera.

Mål nummer tre med DNSL är att det ska finnas matlådor i frysen för mig att ta med till plugget. Det finns ingen cafeteria på min institution så det är liksom ett måste om man inte vill gå hungrig. Det är också bra om det finns heddalådor i frysen så att man slipper ta med dumburkar när man ska nånstans eller när hon håller på att dö hungerdöden. För er som inte har barn kan jag ju meddela att det inte finns någon tidsram att spela med när prinsessan blir hungrig. Då vill hon ha mat och det ska ske på studs!

Mål nummer tre är så att säga på god väg att uppnås.

Mål nummer fyra med DNSL är att motionera mera. Att jaga en ettåring hela dagarna är förvisso uttröttande men föga muskelbyggande. Mammuten och Papputen skulle behöva träna lite annat också för att må bättre.

Mål nummer fyra behöver betydligt mer insatser för att uppnås. Ska köpa friskiskort till veckan.

UTVÄRDERINGEN

Menyn har följts, om inte slaviskt så åtminstone till 80 %. Det är två middagar som har blivit annorlunda pga att vi blivit bortbjudna. Är dock mycket nöjd med alla lådorna i frysen. Det var också ett korrekt beslut att inte lägga in lunch på helgerna. Idag var jag inte alls speciellt hungrig när Hedda skulle äta lunch (hon fick korv och potatismos) så jag gjorde bara en smoothie till mig.


Nej, nu ska jag nog lägga in lite recept inför nästa vecka!


Jag = Anna?

Dagens länkar när jag kollade in bloggen var tarmsköljning och årstidernas recept. Lite du-är-vad-du-äter-varning på det du!

Dagens i-landsproblem

Har varit så effektiv i mitt matlagande att matlådorna tagit slut. Så kan det gå!

Meny vecka 2

För den som vill handla i förväg och så att säga ligga i bräschen.

Måndag
Pölsa, kokt potatis och inlagda rödbetor. Veckosallad.
Vegetarisk lasagne med tomatsallad.

Tisdag
Lins och morotssoppa med bröd och färskost.
Lax med stuvad spenat och kokt potatis. Veckosallad.

Onsdag
Fläskpannkaka med äpple och lingonsylt. Veckosallad.
Kyckling i ugn.

Torsdag
Köttsoppa med klimp och knäckebröd med ost.
Fänkålslax med kokt potatis.

Fredag
Aprikoskyckling med ris och veckosallad
Biffteki med tomatsås, tzatziki, klyftpotatis och greksallad.

Lördag
Thaikyckling med ris.

Söndag
Italiensk gryta med kokt potatis.

Mellanrapport dag 2

Duktig, duktig!

Vi har lagat mat enligt schemat och enligt planerna fylls även frysen med matlådor så sakteliga. Det finns hopp för mänskligheten!

Däremot är det svårt att planera sitt liv när UU inte vill samarbeta. Har efter påtryckningar fått tag på schemat för andra delen av min kurs men vad ska jag med det till när jag inte har del ett att planera efter? Crap är ordet!

Fetafisk

3 port

1 fiskblock
1 brk krossade tomater
3 stjälkar selleri
1 tärning grönsaksbuljong
1 msk olivoja
1 gul lök
1 klyfta vitlök
100 g fetaost
salt
peppar

Sätt ugnen på 200. Hacka lök och vitlök. Fräs löken i lite olja i botten av en kastrull. Häll över tomatkross och tillsätt buljongtärningen. Låt koka i tio minuter. Skär sellerin i cm-stora bitar. Blanda i den i tomatsåsen på slutet av kokningen. Skär fetaosten i tärningar. Smörj en ugnsäker form. Skär fiskblocket i sex bitar och lägg i formen, salta och peppra. Häll över tomatsåsen och strö över fetaosten. Tillaga i ugn tills dess att fisken är genomkokt.

Äpple- och pepparrotslax

4 port

4 bitar lax (köp laxsida när det är billigt och frys ner i portionsbitar)
olja
1 äpple
pepparrot
2 dl minifraiche
salt
peppar

Sätt ugnen på 175. Smörj in laxen med lite olja (smörjer man fisken och inte formen så går det åt mindre fett och osar inte i ugnen). Salta och peppra och lägg den i en ugnsäker form. Tillaga i mitten av ugnen tills den är klar (tar från 15-30 min beroende på om den är fryst eller inte).
Riv äpplet på den grova sidan av rivjärnet. Blanda i creme fraichen och smaksätt med pepparrot, salt och peppar.


Dagen före DNSL - Meny vecka 1

Imorgon är det startskott för DNSL! Här kommer som utlovat första veckans meny:

Måndag
Lunch: Bloddpudding, vitkålssallad och lingonsylt (+ev bacon)
Middag: Kalops, kokt potatis och sallad

Tisdag
Lunch: Nikkalouktasoppa, bröd med färskost
Middag: Makaronipudding med
veckosallad

Onsdag
Lunch: Äpple- och pepparrotslax med kokt potatis och veckosallad
Middag: Ajvarbiffar med klyftpotatis och fetaoströra. Liten greksallad.

Torsdag
Lunch: Ärtsoppa och pannkakor med keso (DNSL) eller grädde och sylt
Middag: Fetafisk med kokt potatis och veckosallad

Fredag
Lunch: Korv Stroganoff med ris och veckosallad
Middag: Kung Pao kyckling med ris

Lördag
Middag: Indisk gryta

Söndag
Middag: Enchiladas med kyckling

Vissa av recepten är egna kreationer, andra är tagna från Vår kokbok och sedan finns det några som jag hittat på nätet. Vänligen följ länkarna för inspiration.

Små steg framåt

Idag har hela familjen varit på ICA Maxi och handlat. Det är nämligtvis så att jag har varit mycket ambitiös och gjort en treveckorsmeny som börjar gälla från och med måndag. Så nu har vi fyllt frysen med braiga saker. Preparatus supervivet och så vidare. Tänkte att jag skulle dela med mig av min vishet och lägga ut menyn här så småningom men jag stötte på patrull när jag skulle näringsberäkna maten så det får bli ett MP*.

Dagens DNSL: Regelbundenhet är på riktigt en dygd. Att äta frukost, lunch och middag varje dag och helst vid samma tidpunkt är bland det bästa man kan göra för sin kropp. Det sämsta man kan göra är att hoppa över måltider. Oraklet H har talat!

*MP = Mañana Projekt. Iggeism anno 2006

Fågelfan

Ja där ser man.

Drygt en vecka efter årets fågelprojekt så visar de
Nigella's kitchen i repris på tv4+, lagandes julkalkon.
 
Vi lagar alltid fågel (för det mesta kalkon) på jul efter en otäck skinkupplevelse i min barndom. Årets fågel var som vanligt stor (trots att jag tog den minsta jag hittade) och ett evighetsprojekt. Hur som helst så blev den dock ovanligt bra och räckte för en gångs skull lagom länge. Den serverades med rostade rotsaker, skysås, brysselkål och cumberlandsås. Mycket DNSL faktiskt.

Nigella däremot lagar kalkon med fyllning av ohemult mkt bacon och mjuk pepparkak, sirapsglaserade palsternackor, friterad potatis, tranbär och kryddpepparsås. Plus en hel del andra något suspekta brittiska tillbehör. Kanske får bli nästa års inspiration. Trots bristen på DNSL.

DNSL-tips: Både kalkon och julskinka är väldigt magert och bra kött. Dessutom brukar affärerna attackrea ut skinka efter jul så det är bara att passa på!

Storebror ser dig

Hehe

Min vän
Londa har bloggat ett längre tag och numera har de annonser som figurerar på hennes blogg slutat vara allmänna och börjar vara väl riktade. Igår när jag var in var den ena länken till en bokhandel med religiösa böcker och den andra var bröllopsrelaterad. Det kan vara så att hon ska gifta sig och det kan också vara så att hon ska bli bibliotekarie. Vad hennes blivande man har för kall låter jag vara osagt men det var minst sagt träffsäkra länkar.

Hela poängen med detta inlägg var att jag i mitt stilla sinne undrar vad det kommer bli för länkar här så småningom. Weight watchers och tasteline på samma gång kanske. Paradox rox!

dnsl - eller 2007 ett nytt äventyr

Hallilåja!

DNSL. Årets första ism. Det betyder i original det nya sunda livet men jag tänker mig att s:et även skulle kunna stå för seriösa, skrämmande, stora, student, staplande osv beroende på vem man är. Mitt dnsl kommer nog att handla om alla de ovannämnda s:en. På grund utav min förhoppningsvis snart blivande proffession så blir det nog mycket matsnack lik förbenat så det blir nog mest ett sunt s i alla fall.

Well hell! Enjoy the ride!