Indisk gryta

Lammgryta på indiskt vis


Det här behövs till 10-12 pers:

1 1/2 kilo putsad, benfri lammbog

Marinad:
4 dl avrunnen yoghurt av 8 dl naturell yoghurt
10 vitlöksklyftor
1- 1 1/2 msk riven färsk ingefära
3-5 gröna chilifrukter, spansk peppar
1 1/2 msk garam masala

Gryta:
6 stora tomater
6-8 gula lökar, ca 1 kilo
3 lagerblad
1 dl majsolja
1 dl tomatpuré
1 1/2-2 msk salt
5 dl vatten
500 g hel bladspenat, fryst tinad eller färsk
50 g smör

Gör så här:
1. Låt yoghurten rinna av i kaffefilter i ett durkslag eller sil i minst
    1 timme.
2. Blanda den avrunna yoghurten med pressade vitlöksklyftor, riven
    ingefära, finhackade chilifrukter utan kärnor och mellanväggar och
    garam masala.
3. Skär köttet i grytbitar och blanda med marinaden. Låt stå minst
    1 timme, helst längre.
4. Skålla tomaterna i kokande vatten och dra av skinnet.
5. Hacka lökarna och bryn i majsolja på medelstark värme i en stor
    gryta tillsammans med lagerbladen tills löken är mjuk.
6. Tillsätt köttet med sin marinad och sjud under omrörning tills
    yoghurten kokat in, ca 5 min.
7. Klyfta tomaterna, ta bort stjälkfästena och lägg i dem tillsammans
    med tomatpuré, salt och vatten (jag hade inte i nåt vatten sist). Låt grytan sjuda ca 45 min tills
    köttet känns mört. Rör om då och då.
8. Krama ur den tinade spenaten ordentligt och hacka den eller den
    färska spenaten grovt.
9. Strax före serveringen tillsätts spenaten och grytan får koka upp.
    Klicka i smöret, rör om och servera (sket i smöret också).


Choklad- och ingefärspaj

Choklad- och ingefärspaj

Syltad ingefära är sött och gott och säljs på glasburkar. I denna paj används både de syltade ingefärsbitarna samt själva sirapen som ingefäran ligger i.

Det här behövs till ca 10 bitar:

Pajbotten:
100 g smör
1 dl strösocker
1 tsk mald ingefära
3 dl vetemjöl (180 g)
2 äggulor
en pajform med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter)

Chokladfyllning:
250 g mörk choklad (Marabou)
2 msk ingefärssirap (från burken med syltad ingefära)
75 g smör
1 dl vispgrädde
ca 1/2 dl finhackad syltad ingefära

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°. Blanda smör, socker, ingefära och mjöl i
    matberedare eller mixer och kör till en smulig massa. Blanda ner
    äggulorna och kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i botten
    och upp på kanterna i en pajform. Grädda pajskalet mitt i ugnen
    ca 15 min. Låt det kallna.
2. Bryt chokladen i bitar och lägg dem i en tjockbottnad kastrull
    tillsammans med ingefärssirap och smör. Låt det smälta på låg
    värme eller i ett vattenbad. Rör om då och då. När allt är smält,
    blanda ner grädden lite i taget. Häll blandningen i det gräddade
    avsvalnade pajskalet. Strö på finhackad syltad ingefära.
3. Låt pajen stelna, helst i kyl men den ska inte vara för kall när den
    serveras. Den är godast rumstempererad


DNSL?

Saker kan te sig som att de är dnsl fast de inte är det, och tvärtom. Det är tex ganska lätt att göra saker som i vanliga fall inte är dnsl lite mer nyttiga.

Sås är ett exempel på odnsl-mat. Det går ofta bra att byta ut grädden mot matlagningsgrädde eller ännu hellre laga lätt. Sen kan man för smakens skull toppa med liiiite vispgrädde på slutet. Såsen kan också behöva redas lite för att få samma krämiga konsistens som gräddsås.

Yoghurt är en annan klassiker. Det är ju gott med frukyoghurt och det är så praktiskt att det är så låg fetthalt. FEL FEL FEL! Lättyoghurt med frukt i innehåller ofta mer kalorier per dl än naturell yoghurt med 3 % fett. Nu har dock Arla satsat på en serie som heter lätt & lättsockrad. Låg fetthalt och mindre socker i fruktberedningen. Bra produktutvecklig!

Creme fraiche är en typisk fettfälla. Det finns numera mini-fraiche som funkar rätt bra som substitut, framförallt när man gör kalla grejer.

Vill också slå ett slag för flytande margarin istället för fast. Eftersom det är flytande innehåller det mer omättade och fleromättade fettsyror än vanligt fast margarin. Funkar för det mesta lika bra som fast matfett. Ska man göra pajdeg bör man dock hålla sig till det fasta fettet.

På tal om paj så är det också en typisk odnslgrej som folk tror är dnsl. USCH! Det är verkligen bara dåligt. Mycket fett och inte blir man mätt heller. Värdelöst! Fast M hade gjort en choklad och ingfärspaj. Den var god. Men så var den inte gjord som nåt dnsl-projekt heller.

Var för övrigt till friskis igår. Dags att ta tag i dallret nu när jag har ett squeeze project!


Grr

Hade precis skrivit klart så dog blogg.se. Störigt. Ni får helt enkelt tjå er ett tag till då....