Kycklinggryta nr 13
Gryta:
1 hel kyckling
1 tsk hel koriander
1 tsk hel spiskummin
10 kardemummakapslar
½ röd chilifrukt
1-2 tsk salt
svartpeppar
2 msk olja/margarin
5 dl vatten
1 dl russin
15 torkade aprikoser
1-1,5 dl röda linser
Till:
4 portioner basmatiris
Raita:
1,5 dl yoghurt (gärna turkisk)
1 bit ingefära (stor som en tumme)
½ apelsin (saften)
(salt och peppar)
Klyv kycklingen i delar. Hacka chili och aprikoser. Hetta upp olja eller margarin i en gjutgärnsgryta eller en stor kastrull. Lägg i kryddorna och chilin. Låt dem fräsa nån minut. Bryn sedan kycklingen runt om och tillsätt salt och peppar. Tillsätt vatten, russin och aprikoserna. Låt alltihopa koka under lock i minst en halvtimme. Gör raitan under tiden. Skala och riv ingefäran. Blanda ihop yoghurt, ingefära och pressad apelsin, salta och peppra vid behov. Förberedd riset (försök att inte bränna det) och tillsätt samtidigt linserna i kycklinggrytan. Då blir allt färdigt samtidigt.
Smakpanelen ger tummen upp!