Dinkelbröd med kikärtsmjöl

Här kommer receptet på det bröd som jag och P bakade till vårt projektarbete. Kikärtsmjöl finns att köpa i invandrarbutiker eller hälsokostaffärer. Det kallas också för gram flour eller besan. Man kan baka brödet utan kikärtsmjöl också. Då tar man 500 g dinkel istället för 400 g. Det går också mycket bra att jäsa detta bröd i kylskåp över natten. Använd kallt vatten i sådana fall och öka på gräddningstiden med någon minut.

Dinkelbröd med kikärtsmjöl

3,5 dl (350 g) vatten
400 g fullkornsmjöl av dinkel
100 g kikärtsmjöl
20 g jäst
1 tsk (6 g) honung
1 tsk (6 g) salt
2 msk (26 g) matolja

Mät upp vattnet, som ska vara lite varmare än fingervarmt, i en bunke. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt de övriga ingredienserna utom 125 g av dinkelmjölet. Blanda gärna ihop de två mjölsorterna litegrann innan, kikärtsmjölet har lätt att klumpa sig annars. Bearbeta degen (som ser ut som en smet och det är normalt) fem minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Degen är ganska lös så det fungerar bra att köra med elvispens degkrokar. Tillsätt det sista av mjölet och arbeta in det. Stjälp upp degen i en smord avlång brödform och låt jäsa under duk i 75 minuter. Grädda brödet längst ner i ugnen i 25 minuter på 225 grader. Ta ut brödet ur formen och låt svalna under duk.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback